torstai 13. maaliskuuta 2014

Millaista on asua Sveitsissä?


Aluksi tulin Sveitsiin vain lomailemaan, koska halusin tulla tapaamaan täällä asuvaa poikaystävääni. Kuutisen vuotta sitten kun opiskelin vielä korkeakoulussa Suomessa, ennen kuin olin edes poikaystäväni kanssa tutustunut, minut oli hyväksytty Geneven yliopistoon vaihto-oppilaaksi lukukauden ajaksi. Tämä suunnitelma meni kuitenkin uusiksi, enkä koskaan Geneveen lähtenyt. Kohtalo laittoi kuitenkin sormensa peliin, ja tänne Sveitsiin kuitenkin lopulta monen mutkan kautta päädyin :)

Zürich ja lähiseutu tulivat nopeasti tutuksi kun teimme useasti pieniä retkiä lähikaupunkeihin tai pieniin kyliin, joita täällä on todella paljon. Sveitsi on täynnä kaunista maaseutua ja idyllisiä paikkakuntia, joiden läpi ajaessa tulee mieleen Pikku Heidi- sarjat. Vaikka ei minulla mitään isompia odotuksia maasta ollutkaan, yllätti Sveitsi kuitenkin minut uskomattomalla kauneudellaan ja henkeäsalpaavilla vuoristomaisemillaan. Voisinkin sanoa, että Sveitsi on ehdottomasti luontomatkailijan maa. Täältä ei pilvenpiirtäjiä tai suurkaupungin sykettä pahemmin löydy. Pidän kovasti Sveitsin suurimmasta kaupungista Zürichistä. Zürich tuntuu niin suloisen idylliseltä pieneltä suurkaupungilta, joka hohtaa merkkituotteita mutta on kuitenkin niin maanläheinen. En tiedä osaanko tätä edes selittää? Teidän pitää tulla käymään, niin ymmärrätte! Myös Basel sekä Luzern ovat suosikkikaupunkejani. Ranskankieliselle puolelle en ole vieläkään päässyt, mutta ehdottomasti pian pitää joku viikonloppureissu tehdä.

Raha. Sveitsi on täynnä rahaa sekä varakkaita ihmisä. Sveitsi on kuuluista mm. pankeistaan ja pankkisalaisuudestaan, joka on tuonut maahan varallisuutta sekä rahannälkäisiä bisnesihmisiä. Elintaso Sveitsissä on maailman korkeinpia, ellei korkein. En ole koskaan nähnyt yhtä paljon merkkilaukkuja naisten käsivarsilla kuin kuuluisalla Bahnhofstrassella Zürichissä. Kalliista autoista puhumattakaan…Palkat ovat suuria ja verot alhaisia. Mutta tämä yleensä saa ihmiset hämilleen. Yleinen harhaluulo on se, että täällä rikastuu miljonääriksi hetkessä. Menot ovat kuitenkin suuria, paljon suurempia kuin esimerkiksi Suomessa, missä kaikki on vähintään samanhintaista kuin Sveitsissä. Ruoka on mielestäni melko samanhintaista kuin kotimaassa (missä hinnat vain nousevat!), mutta suurimmat erot voi kuitenkin huomata vuokratasoissa, vakuutusmaksuissa sekä esimerkiksi päivähoitomaksuissa. Nämä ovat vain muutamia ersimerkkejä. Kolmen ja puolen huoneen asuntomme maksaa lähes tuplaten, mitä samanlainen asunto voisi maksaa Suomessa.

Julkista terveydenhoitoa ei ole. Maksan pelkästä sairaskuluvakuutuksesta yli 200 CHF/kk, ja tämä oli yksi edullisin tarjous perusvakuutuksesta. Olen pärjännyt sillä tähän saakka hyvin. Voitte kuvitella mitä nelihenkinen perhe maksaa vuodessa vakuutuksista. Sveitsiläiset tykkäävät ns. ylivakuuttaa itsensä, jotta saisivat räätälöidyn vakuutuksen. Se voi sisältää esimerkiksi yksityisen helikopterikuljetuksen onnettomuuspaikalta sairaalaan, jossa odottaa luksushuone sekä viiden ruokalajin illallinen. Enkä edes kovin liioittele asiaa. Sveitsiläiset ovat terveysfriikkejä, ja tästä syystä kaikki terveyteen liittyvä myy hyvin. En ihmettele ollenkaan, että vakuutusyhtiöt kylpevät rahassa.

Ruoka ja juoma. En itse välitä kovinkaan paljon kuuluisista schnitzeleistä tai juustofonduesta, mutta juustot itsessään ovat herkullisia! Täältä löytyy vaikka minkälaisia juustoja paikallisen marketin tiskeiltä. Mitä haisevampi juusto, sen parempi! Myös juomatarjonta marketeissa on jotakin aivan ällistyttävää. Luulen jopa, että parempi valikoima kuin kotimaisessa Alkossa. Viinit ovat melko edullisia ja usein niitä löytää paikallisen Coopin tai Sparin hyllyistä usein reilusti alennettuun hintaan. Tämä on herättänyt minussa hilpeyttä…Ymmärrätte varmaan miksi. Suomessa ei tämä tyyli vetelisi, eikä ensinnäkään mikään reilusti alennettu alkoholijuoma päätyisi edes alekoriin saakka myyjän juuri lätkäistyä aletarran kylkeen… Haha!

Kulttuuri ja kieli. Ihmiset ovat erittäin avuliaita ja ystävällisiä. Vieraat ihmiset tervehtivät toisiaan lenkkipoluilla sekä postin jonossa. Alussa tähän tottuminen vei aikansa, ja ihmettelin että onko heillä minulle oikeasti jotakin asiaa vai mistä tämä ystävällisyys johtuu? Eihän nyt vieraita ihmisä tarvitse moikata. Outoa! Zürichissä ei nyt kaikkia vastaantulijoita morjesteta mutta pikkukylissä aina. Myös kolme poskisuudelmaa kuuluu muodollisuuksiin kun tavataan. Paikallisesta murteesta en saa edelleenkään selvää:)  Saksaa osaan jo kohtalaisen ok, mutta paikallista slangia kovin vähän. Grüetzi tarkoittaa samaa kuin hallo. Kiitos on puolestaan ranskalaisittain merci. Saksalainen ei välttämättä ymmärrä ollenkaan, mitä paikalliset puhuvat. Se on tavallaan hämmästyttävää. Tilasin kerran Münchenissä paikallisessa ravintolassa puolet brust eli sveitsiläisittäin kanan rintaa, eikä tarjoilija ymmärtänyt ollenkaan mitä halusin. Muuta sehän onkin saksaksi Hänchen! Enhän nyt tätä kielieroa heti muistanut mieleeni, vaikka naapurimaita ollaankin. Niin joo, ja puhutaanhan Sveitsissä vielä italiaa, ranskaa sekä retoromaniaa saksan lisäksi.

Jatkan aiheesta varmasti vielä myöhemmin, mutta tähän alkuun ajattelin kirjoittaa vain pintaraapaisua eroavaisuuksista Suomen ja Sveitsin välillä. Joo ja parempilaatuisia kuvia on tulossa myöhemmin kunhan saan järkkärin kaivettua esille :)
Oletteko te käyneet Sveitsissä?

3 kommenttia:

  1. Sveitsi on niin kaunis!!

    VastaaPoista
  2. Oi, kiva kun raotit jo vähän "ensitunnelmia" maiden välillä! Tästä se lähtee, jään odottamaan jatkoa!:)

    VastaaPoista
  3. Kiva kun voin jakaa teille omia kokemuksia! :)

    VastaaPoista